Harejakt i Vinje

Einar, som har en stor gård i Vinje, på en av våre skiturer i Nordfjord i vinter.

 

Torsdag ettermiddag kjørte jeg og Kira til Bøgrend i Vinje, Telemark. Einar, som jeg gikk sammen med på Nordfjord Folkehøgskule i fjor, har et stort jaktterreng her. Han sa det var godt med hare, så dette var spennende.

Fredag var det litt sludd i luften, og vi slapp ganske tidlig. Det gikk ikke lange tida før Kira var i fot, og ikke lenge etterpå så det ut som losen var i gang, et godt stykke ovenfor oss, så vi hørte den ikke. Vi stilte innpå, og Einar fikk se haren på 50m i et gjentak. Liten, kritthvit hare. Kira trykket skikkelig på, men haren lurte seg rundt oss ikke så langt fra oss flere ganger. Plutselig fant visst haren ut at dette gadd han ikke mer, og la på sprang ned i veien, som var helt glasert is. Her var det naturlig nok ikke lett å jage, og det ble ganske mye tap før jeg koblet ho i et tap to kilometer i luftlinje fra uttaket, langt inne på naboterrenget.

Det var blitt ettermiddag, og ikke stort å lukte på nå, så vi gav oss og trakk tilbake til gården.

Lørdag morgen våknet vi opp til snøvær, og det lå fem centimeter nysnø på bakken. Vi kjørte innover den snødekte veien, og slapp like ved ei stor, fin granli. Kira gikk på fot ei god stund, men det så ut som det var utrolig dårlig lukt. Ho gravde nesa under snøen hele veien, så det var tydeligvis lukt fra før snøen hadde falt. Etter ei stund kobla vi og gikk innover 3-400m, og her fant vi harespor med bare litt snø i. Slapp Kira, og to minutter etterpå var det los!

Einar gikk mot uttaket, og Øystein, fetter til Einar, postet på ei stor myr. Jeg gikk utover mot veien, da de ofte trekker mot den. Jeg så plutselig i veien som ikke hadde vært der da vi kjørte inn på morraen, og postet her. To minutter etterpå kom Kira i full los. Tydelig at haren var bare noen sekunder raskere enn meg…

Etter ei god stund med losing, ble det et lengre tap. Etter en drøy time i tapet, koblet jeg. Dette var også inne på naboterrenget, så vi ville ikke la ho styre på mer der inne.

Prøvde et slipp igjen ganske langt på dag, men vi fant ikke noe mer harespor. Einar var litt skuffet, men det er jo vanlig at haren sitter inne de første nettene med snø, så det er trolig godt med hare i terrenget, selv om det var dårlig med spor i dag.

Søndag meldte Gislefoss orkan og masse nedbør, så det var ikke vits i å engang tenke på slipp da, så jeg reiste hjemover lørdag ettermiddag. Utrolig gøy tur, artig å treffe igjen Nordfjord-folk, og i et kjempefint hareterreng. Håper på litt bedre forhold neste gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s